Friday, January 08, 2010

Tutorial Teks Bergerak di Menu Bar

p/s : Sila save templete asal sblm edit ape2 yer...kang jd lain kang saye x mau tanggung risiko yer...ehhee...

Kali ni ade request dr sorg kwn blog ibu tharwan..dia tnye camne nak buat teks gerak kt menu bar tu...senang aje kalo dh ade code dia...ni ade beberapa step yg perlu dibuat yer...kalo x dpt bgtau..


1) Log in blog => Dashboard => Layout => Edit HTML. Tandakan pada kotak Expand
Widget templates.

2) Tekan Ctrl+F dan taipkan kod <body> ini pada ruangan Find. Kemudian, tekan Enter.

3) Salin kod di bawah ni dan pastekan di bawah <body> (kalo ade code nuffnang boleh paste bwh code nuffnang cth mcm saya pnye):

<script language='JavaScript'>
var txt=" Masukkan teks di sini. ";
var kelajuan=350;var segarkan=null;function bergerak() { document.title=txt;
txt=txt.substring(1,txt.length)+txt.charAt(0);
segarkan=setTimeout("bergerak()",kelajuan);}bergerak();
</script>

Contoh:



Masukkan teks di sini dengan teks yang awak nak dan kelajuan scroll teks yang bergerak tu berangka 350 mcm saya pnye. Semakin kecil nilai, semakin cepat teks bergerak.

Kalo dh puas hati dgn step di atas bleh la save.


3 comments:

+++uchi+++ said...

tQ ibu!!! dah gerak2 dah tu...macihh tauuu..nnti sy pinjam tutorial tu yea nk paste kat blog :) macih

Amirul Faiz Abd. Razak said...

cantekk la kak.. mekaseh berkongsi..

Noryanti Binti Hj Rosli said...

@uchi - wawaaahhh...dah gerak la dia pnye teks tu...boleh je nak pinjam tp kasi upah klik kat blog cni yer..boleh? ekekeke...

@amirul - same2 mirul...kalo yg cantek pe salahnye berkongsi same2 kan...ekeke...